Inni jungelen, ja dypt i jungelen der (aper) sover søtt// In the jungle the mighty jungle where (monkeys) sleeps tonight

Dette har vært en TØFF uke.
Jeg befinner meg midt i jungelen i Montezuma Wild Sun Rescue Center. Det har vært tårer, latter, oppturer og nedturer. Ja, er det ikke slik livet er?
Jeg hadde ingen anelse om hva som ventet meg. Å dele et lite firemannsrom med mennesker du ikke aner eksisterer. Å dusje med edderkopper store som Argarapp i Harry Potter. Ja, her deler mennesker og insekter på alt. Og noen insekter blir faktisk behandlet med varsomhet og kjærlighet. Der man kaller edderkopper for han og hun og kanskje til og med gir dem navn.

Jeg vil fortelle dere om hvordan jeg jobber. In this place there are three levels. På Nivå 1 får du ikke røre eller mate dyrene hvis ikke buret har en åpning der du kan plassere brettet med mat. Nivå 2 får du mate apene i burene, bære dem og mate babyene med flasker. Nivå 3 er medisiner.
Jeg er på nivå 1 men jeg vil komme meg til nivå 2.
Kanskje det kan hjelpe meg til å komme til nivå to raskere. Jeg vil også fortelle at på hvert skift jobber vi i team:
– Før hvert skift er det håndvask. Hygiene er viktig.
– Det er et område der apene er før de slippes ut i det fri. Er det nok mat? Maten må kuttes opp og kokes. Den inneholder forskjellige grønnsaker som squash, gulrøtter, grønne bønner, søtpoteter og epler.
– Klesvask og bæsjespyling. Hvem gjør hva?
– Burene i forløsningsområdet kalles «Octagons». I kveldsskiftet alle apene ha mat. Maten som de her kaller «Semimash» er klargjort for å legges på fat. I tillegg skal de ha fire forskjellige frukter. Kuttes som cirka en centimeter. Pluss et kvart egg og dråper med vitamin C. Dette er til brøleapene.

En annen type ape er apen Capuchin eller som forkortelsen her brukes Caps. De trenger stimulering. Maten deres blir dermed servert i hule trerør med frukt og blader som blir kuttet ved hjelp av en manchete. Det er en som en julegave der du ikke kan få presangen din raskt nok og flår av papiret. Det er på samme måte. De røsker vekk bladene for å fa tak i godsakene!

– En som også holder til sammen med apene er en som kalles «Paca». Som i arten sin «Paka». De er født blinde, men de fleste får synet med alderen. Vår Paca er voksen og fremdeles blind, derfor blir hun hos oss som vårt ansvar livet ut.
Hver dag har hun «bursdag». Forskjellige frukter blir spredt ut på et rundt fat der det er lettere for henne å finne det. Hun er spesielt glad i vannmelon og liker å tygge på stein fra mango.
Bortsett fra dette får hun servert to peanøtter og «apekjeks». Dette er det jeg mener med bursdag. Siden hun er blind, er det vanskelig å finne kjeksene som blir mikset med frukten. Kjeksene ser ut som pellets, bare litt lengre. Vi må også bytte maten som er fra dagen før og rense toalettskålen.

– Er bæsjen spylt vekk? Er klesvasken gjort?
– Lister over hvilken ape som skal ha hva. Hvem har gjort hva, når ble maten klargjort, når fikk de mat?

Vi får ikke mate enkelte av apene før level 2 der vi må inn i burene.
– Klesvask og bæsjespyling. Hvem gjør hva?
– Burene i forløsningsområdet kalles «Octagons», siden de har åtte sider. I kveldsskiftet alle apene ha mat. Maten som de her kaller «Semimash» er klargjort for å legges på fat. I tillegg skal de ha fire forskjellige frukter. Kuttes som cirka en centimeter. Pluss et kvart egg og dråper med vitamin C. Dette er til brøleapene.
En annen type ape er apen Capuchin eller som forkortelsen her brukes Caps. De trenger stimulering. Maten deres blir dermed servert i hule trerør med frukt og blader som blir kuttet ved hjelp av en manchete. Det er en som en julegave der du ikke kan få presangen din raskt nok og flår av papiret. Det er på samme måte. De røsker vekk bladene for å fa tak i godsakene!
– En som også holder til sammen med apene er en som kalles «Paca». Som i arten sin «Paka». De er født blinde, men de fleste får synet med alderen. Vår Paca er voksen og fremdeles blind, derfor blir hun hos oss som vårt ansvar og blir ikke sluppet ut.
Hver dag har hun «bursdag». Forskjellige frukter blir spredt ut på et rundt fat der det er lettere for henne å finne det. Hun er spesielt glad i vannmelon og liker å tygge på stein fra mango.
Bortsett fra dette får hun servert to peanøtter og «apekjeks». Dette er det jeg mener med bursdag. Siden hun er blind, er det vanskelig å finne kjeksene som blir mikset med frukten. Kjeksene ser ut som pellets, bare litt lengre.
– Er bæsjen spylt vekk? Er klesvasken gjort? – Lister over hvilken ape som skal ha hva. Hvem har gjort hva, når ble maten klargjort, når fikk de mat?
//

This has been a ROUGH week.
I am in the jungle in Montezuma Wild Sun Rescue Center. It has been tears, laughter, ups and downs. Yeah, isn`t life?

I had NO IDEA what was coming for me. Share a small four man bedroom with peoples you never knew existed, to shower with spiders as big as Aragog in the Harry Potter movies, Yes, here the humans and insects shares everything. And here, some insects are actually treated with kindness and love. Where you call the spiders he or she and maybe even name them.

I want to tell you a little bit of how I work. In this place there are three levels. On level 1 you are not allowed to touch the animals expect feeding them through an opening for the boards through the cages. Level 2 you get to feed the monkeys inside their cages, carry them and feed the babies. At level 3 you are handling the medicine. I am at level 1, but I really want to get to level 2.

Maybe it`ll help me to get to level 2 faster. You also need to know, that here we are working in teams:
– Before every shift: Handwashing. The hygiene is important.
– There is an area the monkeys are in before we let them out in the free. Is it food enough? Is it prepared? The food has to be chopped, and cooked. It contains different vegetables like carrots, squash, green beans, sweet potato and apples.

– Washing the clothes and the peeling of the poop. “poopline”. The clothes hang outside the ICU to dry. We have to peel of the poop so that the poop doesn`t end in the washing machines. Who does that? It has to be taking several times of the day. It is towel for the cages in the kennel in the ICU, its nurse uniforms “scrubs” for us, rags, and teddy bears for the monkeys. We have to use the teddybears when we are holding the monkeys so they don’t get attached to us.

The cages in the «prerelease» is called «Octagons”, because of the eight sides of the cages. At the nightshifts all the monkeys will have their food. The food here we call “semimash” is done and prepared on boards. Also, they shall have four different kinds of fruits. They are chopped in circa one centimetre. This is for the howler monkeys.

Another type of monkey we have here is the type Capuchin or short: “Caps”. They needs stimulating. Therefor the food is served in pipes of wood with holes, with fruits and leaves that we chop with a manchete. It`s like a Christmas present where you can`t wait for your present and you are just ripping of the paper. It is the same way. They rip away the leaves to get to the good stuff!
An animal that is in the same area as the monkeys is a girl called “Paca” as her specie “Paca.” They are born blind, but in time they’ll have their sight. Our Paca is grown and still blind, therefor she is our responsibility and she is not let out in the free.

Every day she has her birthday. Different kind of fruits are spread out on a round plate so that`s easier for her to find it. Her favourite is watermelon and she also like to nibble on the stone from the mango.

Part from this she is served peanuts and “monkey biscuits.” This is what I mean about her birthday. Since she is blind, is difficult for her to find the biscuits which are mixed with the fruit. The biscuits look like pellets, just a tiny bit shorter. We stick them up through the fruit to make it look like birthday candles.
We also have to take out her old food.

After our shifts, there are the lists of the monkeys. Who fed them, prepared the food?

 

Annonser

1 kommentar til “Inni jungelen, ja dypt i jungelen der (aper) sover søtt// In the jungle the mighty jungle where (monkeys) sleeps tonight

  1. Marit

    Hei Dina. Ja nå gjør du mye rart. Noe som sikkert er viktig for dyrene. Håper du trives og lykke til videre.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.